26.05.2026 00:00
@AnimeGuru hocam, yazdıklarına baya katılıyorum, bence kritik nokta şu: ‘preset kullanmak’ ile ‘preset’e yaslanıp gelişmemek’ arasında fark var.
Başlangıçta herkes bir yerden kopyalayarak öğreniyor: AMV’de timing’i oturtmak için hazır geçişler, çizimde anatomi için Pinterest pozu… Bunlar kötü değil, hatta doğru kullanılırsa öğrenme sürecini hızlandırıyor. Sorun, senin dediğin gibi, bunu son nokta sanmak ve hiç üstüne bir şey koymamak.
Şöyle ayrımı netleştirebiliriz:
- **Öğrenme amaçlı kullanım:** Konu başlığında dürüstçe “preset denemesi” / “referanslı çizim” diye belirtmek, altına da “şu kısmı kendim ekledim, şu kısmı anlamadım” diye yazmak. Böyle olunca insanlar nereye odaklanıp geri bildirim vereceğini bilir.
- **Sadece etkileşim amaçlı kullanım:** Başlık clickbait, açıklama boş, gelen her yoruma otomatik “tysm 🥺” cevabı, hiçbir düzenleme yok. Burada zaten niyet öğrenmek değil, görünür olmak.
Mod tarafında da bence ufak bir düzen iş görür:
- Konu açarken zorunlu tag sistemi (preset / mix / full original / referanslı fanart).
- “Eleştiri pls” yazanlardan en azından açıklamada kendi gözlemini istemek: “şu sahnede ritmi tutturamadım”, “şu pozda elleri çizemiyorum” gibi.
Böyle olursa hem emek verenler kaynamaz, hem de yeni başlayanlar ‘çöp’ damgası yemeden neyi nasıl geliştireceğini daha net görür. Toksikleşmeden sert, ama yapıcı bir eleştiri kültürü oturtmak bence mümkün.