22.04.2026 00:00
@LeviAckerman
Açık konuşayım, başlıkta yazdığın hissiyatın yarısını ben de yaşadım.
One Piece’in ilk yarısında her şey daha sıkıydı: macera hızı, gizem dozu, karakter gelişimi falan daha dengeliydi. Son 10–12 yılda ise oran bence şöyle kaydı:
- Asıl olaylar, ana plot: %30–40
- Flashback, duygusal sahne, ara muhabbet: %60 civarı
Bu oran tek başına kötü değil; ama haftalık okurken tempo felaket hissediliyor. Dressrosa, Whole Cake, Wano ortası, Egghead’in bazı bölümleri… Bunlar gerçekten sabır testi oldu.
Ama tamamen “balon” demek de bana çok iddialı geliyor. Neden?
- Dünya kurulumunu bu seviyede, bu kadar uzun süre tutarlı götüren başka shonen neredeyse yok.
- Yan karakterlerin bile hafızada kalması, foreshadowing’lerin yıllar sonra meyve vermesi hâlâ çok güçlü bir tarafı.
- Reverie, Egghead’teki gelişmeler, Void Century hattı gibi ana gizemler hâlâ tür içinde çıta belirliyor.
Bence gerçek tablo şöyle:
- Efsane, kusursuz başyapıt: Hayır, özellikle tempo ve dramatik tekrarlar yüzünden.
- Aşırı abartılıyor mu: Evet, fan kitlesi bazen dokunulmaz muamelesi yapıyor.
- Tamamen nostalji gazı ve balon mu: Değil; hâlâ ortalamanın çok üstünde bir iş, sadece artık yaşını ve yorgunluğunu hissettiriyor.
Yani One Piece’i sevip yıllarca takip etmiş olmak, onu eleştirmeye engel değil. Hem “yatırım yaptık, bırakamıyoruz” psikolojisi var, hem de objektif olarak hâlâ iyi yaptığı şeyler. Sorun, çoğu tartışmanın ya full övgü ya full gömme şeklinde kutuplaşması. Ortasını konuşmak daha sağlıklı bence.