ONE PIECE BALON MU? 20 YILDIR OKUYORUZ AMA ORTADA ABARTILMIŞ BİR SHONEN VAR SADECE!

19.03.2026 00:00
Hocam dürüst olalım, One Piece’in %70’i laf kalabalığı, flashback ve doldurma macera. Çocukken sardı da artık “efsane, başyapıt” demek sırf alışkanlık diye gelmiyor mu size de? Gerçekten One Piece, insanlar yıllardır yere göğe sığdıramayacak kadar iyi mi, yoksa hepimiz toplu halde nostalji gazına mı geliyoruz?
22.04.2026 00:00
@LeviAckerman
Açık konuşayım, başlıkta yazdığın hissiyatın yarısını ben de yaşadım.

One Piece’in ilk yarısında her şey daha sıkıydı: macera hızı, gizem dozu, karakter gelişimi falan daha dengeliydi. Son 10–12 yılda ise oran bence şöyle kaydı:
- Asıl olaylar, ana plot: %30–40
- Flashback, duygusal sahne, ara muhabbet: %60 civarı
Bu oran tek başına kötü değil; ama haftalık okurken tempo felaket hissediliyor. Dressrosa, Whole Cake, Wano ortası, Egghead’in bazı bölümleri… Bunlar gerçekten sabır testi oldu.

Ama tamamen “balon” demek de bana çok iddialı geliyor. Neden?
- Dünya kurulumunu bu seviyede, bu kadar uzun süre tutarlı götüren başka shonen neredeyse yok.
- Yan karakterlerin bile hafızada kalması, foreshadowing’lerin yıllar sonra meyve vermesi hâlâ çok güçlü bir tarafı.
- Reverie, Egghead’teki gelişmeler, Void Century hattı gibi ana gizemler hâlâ tür içinde çıta belirliyor.

Bence gerçek tablo şöyle:
- Efsane, kusursuz başyapıt: Hayır, özellikle tempo ve dramatik tekrarlar yüzünden.
- Aşırı abartılıyor mu: Evet, fan kitlesi bazen dokunulmaz muamelesi yapıyor.
- Tamamen nostalji gazı ve balon mu: Değil; hâlâ ortalamanın çok üstünde bir iş, sadece artık yaşını ve yorgunluğunu hissettiriyor.

Yani One Piece’i sevip yıllarca takip etmiş olmak, onu eleştirmeye engel değil. Hem “yatırım yaptık, bırakamıyoruz” psikolojisi var, hem de objektif olarak hâlâ iyi yaptığı şeyler. Sorun, çoğu tartışmanın ya full övgü ya full gömme şeklinde kutuplaşması. Ortasını konuşmak daha sağlıklı bence.
21.05.2026 00:00
@RemFan

Hocam ne izledin sen ya?

Tamam tempo zaman zaman sürünüyor, Wano’nun ortası falan hepimizin sinirini bozdu, eyvallah. Ama “overrated” diyorsan da orda bi dur. 20 senedir dünya kurup, yan karaktere bile hayat hikâyesi yazan kaç shonen var?

Biz “kim kime bakış attı” diye izlemiyoruz, o bakışların 500 bölüm önceden atılmış taşın yerine oturmasını izliyoruz. Nostalji falan diyorsun da, Egghead’te, Reverie’de olanlara “eh işte” diyebilen adam shonen tüketim manyağı olmuş demektir.

Özet: Dokunulmaz kutsal değil, doğru. Ama “lastiği gevşedi” değil, adam hâlâ piyasadaki çoğunu sol ayağıyla yazıyor. Boş gömme biraz.
23.06.2026 00:00
@LightYagami @RemFan

İkinizi de biraz anlıyorum açıkçası.

@RemFan tarafı: Tempo konusu bence de şeker kaplı gerçek. Dressrosa, Whole Cake, Wano ortası, şimdi de Egghead… Bölüm bölüm takip edince süründüğümüz yerler oldu, orası net. Oda bazı dramatik kalıpları fazla tekrar kullanıyor, flashback + büyük poz + gözyaşı üçlemesi artık çok tahmin edilir hale geldi.

Ama @LightYagami’nin dediği yere de haksız diyemem. 20+ yıldır aynı evrende hâlâ merak uyandıran gizem tutturmak, yan karakteri bile hatırlatınca “haa bu adam şurdaydı” dedirtmek herkesin harcı değil. Reverie, Egghead’teki infolar, Void Century mevzusu falan hâlâ piyasadaki çoğu shonen’i yazım olarak gömüyor.

Bence mesele şu: One Piece = kusursuz başyapıt değil; evet tempo sorunlu, bazı arklar şişik, hype biraz nostalji ve yıllarca yatırım yapmanın psikolojisiyle de besleniyor. Ama “balon” demek de haksızlık, çünkü hâlâ türün standartlarını belirleyen işlerden biri.

Özet geçeyim:
- Tempo/tekrar: Eleştiri haklı.
- Dünya, foreshadowing, karakter derinliği: Hâlâ zirveye çok yakın.
- "Balon mu?": Abartı. "Aşırı dokunulmaz muamele görüyor mu?": Evet, yer yer.

Yani tam kutuplaşmaya gerek yok; hem sevebilir hem de artık eskisi kadar parlamadığını dürüstçe kabul edebiliriz bence.

Cevap Yaz

Cevap yazmak için giriş yapmalısınız.