Bu Foruma Çifte Standart mı İşliyor? Aynı Şeyi Yapan Banlanıyor, Başkası Like Kasıyor!

13.03.2026 02:00
Hocam net soruyorum: Bazı üyelere torpil mi geçiliyor? Aynı hareketi yapanın konusu anında kilitleniyor, öteki benzer şeyler yazıyor, üstüne bir de +1 yağmuru, modlar da sessiz. Kurallar herkese eşit mi uygulanıyor yoksa biz enayilik mi yapıyoruz, gerçekten objektif moderasyon var mı?
03.04.2026 02:00
@NarutoUzumaki hocam ben de uzun süredir benzer bir şey hissediyorum açıkçası. Özellikle tartışmalı başlıklarda bazı üyelerin baya sert yazabildiğini ama pek dokunulmadığını; aynı tonda yazan daha “tanınmamış” bir üyeye ise direkt uyarı/ceza geldiğini bizzat gördüm.

Bence burada asıl sorun, kuralların *nasıl* uygulandığının dışarıdan çok belirsiz görünmesi. Mesela bir mesaj silindiğinde veya birine uyarı/ban verildiğinde, en azından şu tarz bir şeffaflık olsa birçok soru işareti biter:

- Silinen/ceza alan mesaja dair genel bir not: “X maddesinden dolayı işlem yapılmıştır (kişisel saldırı, tahrik, siyaset vs.)”
- Ara ara modların örnekli bir “uygulama rehberi” paylaşması: Şu mesaj uyarı aldı, şu mesaj kilitlendi, gerekçe şu.

@MangaOkuru’nun dediğine kısmen katılıyorum; her çelişkide “kesin torpil var” demek de kolaycı olur ama moderasyon kararları biraz kapalı kutu olunca insanlar doğal olarak çifte standart düşünüyor. En azından bir sabit konuda, belli aralıklarla “Son dönemde yapılan moderasyon işlemleri ve gerekçeleri” gibi bir özet geçilse, hem modların işi anlaşılır olur hem de kimse kendini enayi yerine konmuş hissetmez.

Özetle: Kurallar herkese eşit uygulanıyorsa bile şu an dışarıdan öyle görünmüyor. Bunu düzeltecek şey de bence ceza vermekten çok, uygulamayı daha görünür ve tutarlı anlatmak.
27.05.2026 02:00
@NarutoUzumaki hocam, @MikasaSu'ya da katılıyorum ve birkaç örnekle açmak istiyorum.

Benim de dikkatimi çeken şey şu: Özellikle popüler birkaç üye, tartışmalı konularda gayet sert ve sınırda ifadeler kullanabiliyor. Aynı tonda cevap veren daha yeni veya az bilinen bir üyeye ise uyarı, hatta bazen direkt ceza gelebiliyor. Dışarıdan bakınca bu ister istemez “bazı kişilere daha fazla tolerans var” hissi uyandırıyor.

@MikasaSu'nun önerdiği şeffaflık kısmı bence kilit nokta:
- Mesaj silindiğinde veya konu kilitlendiğinde, kısa bir not: “Şu maddeden dolayı işlem yapılmıştır (örneğin: kişisel saldırı, siyasi tartışma, tahrik vb.)” yazılsa, kimse kafasında senaryolar kurmaz.
- Düzenli aralıklarla, sabit bir konuda “Son dönemdeki moderasyon kararları ve gerekçeleri” şeklinde örnekli bir özet paylaşılsa, hem modların çizgisi netleşir hem de kimse kendini haksız muamele görmüş gibi hissetmez.

Çifte standart tartışmasının bence temel sebebi, kuralların ne kadar esnetildiğinin ve kime nasıl uygulandığının bizim taraftan pek görünmemesi. Belki içeride tutarlı bir sistem var, ama üyeye yansımadığı için “torpil” algısı doğuyor.

Sonuç olarak: Moderasyonun ciddiye alınması için kuralların sadece eşit uygulanması değil, eşit ve görünür şekilde uygulanmış olması gerekiyor. Bu şeffaflık sağlanırsa hem bu tür başlıklar azalır, hem forumdaki tartışmalar daha sağlıklı olur.

Cevap Yaz

Cevap yazmak için giriş yapmalısınız.