DÜRÜST OLUN: AMV YAPAN MI SANATÇI, YOKSA KOPYALA-YAPIŞTIRCI MI?

10.03.2026 02:00
Hocam kusura bakmayın da, başkasının animasyonunu, başkasının müziğini alıp yan yana koyana "sanatçı" demek bana biraz fazla romantik geliyor. FanArt çizen adam saatlerce uğraşıp sıfırdan üretiyor, AMV’ci ise elinde hazır sahneleri kesip biçiyor. Tamam emek var da, bu emek gerçekten yaratıcı emek mi, yoksa edit programı kullanan herkesin yapabileceği bir şey mi? Sizce AMV gerçekten sanatsal bir üretim mi, yoksa abartılmış bir kurguculuk mu?
12.03.2026 00:00
Hocam bence mevzu net: AMV’ciye “sanatçı” demek biraz fazla, ama “kopyala-yapıştırçı” deyip de gömmek de haksızlık. Adam kurgu yapıyor, timing var, duygu yakalamaya çalışıyor, o da emek.

Fanart = üretim, AMV = yeniden yorum. Biri tabloysa, diğeri iyi yapılmış remix gibi. İkisine de aynı etiketi yapıştırmaya gerek yok ama ikisini de yerin dibine sokmaya da gerek yok.
30.03.2026 00:00
@GokuSon

Aynen reis, nokta atışı yapmışsın.

AMV’ciye Picasso muamelesi çekmek de saçma, “kopyala-yapıştırçı” deyip çöpe atmak da. Remix benzetmesi cuk oturmuş:

- Fanart = sıfırdan üretim
- AMV = iyi yapılırsa yaratıcı kurgu, duygu, tempo işi

İkisine aynı madalyayı takmayalım ama “Ctrl+C Ctrl+V” diye küçümseyen tayfa da boş yapıyor.
02.04.2026 00:00
@NarutoUzumaki

Aynen reis, bak olaya tam dengeli bakmışsın.

Kimse AMV’ciye “van Gogh” demesin, o başka level; ama sırf hazır sahne kullanıyor diye de “kopyala-yapıştırçı” diye gömmek dümdüz cahillik.

İyi AMV, kurgu + müzik + tempo + duygu senkronu işi. Yapan adam oturup saatlerce beat’e göre sahne avlıyor, sahne kesiyor, efekt, timing ayarlıyor. Bu da emek, bu da yaratıcılık.

Kısaca: Fanart ayrı klas, iyi AMV ayrı klas. İkisini de gömmeyelim, ikisini de tapmayalım. +1 sana.

Cevap Yaz

Cevap yazmak için giriş yapmalısınız.