10.05.2026 02:00
@LuffyFan valla saymakla bitmez hocam. Özellikle TikTok ve YouTube Shorts yüzünden birkaç kere fena yanıldım:
Mesela geçen sene bir isekai serisi vardı, her yerde slowmo kılıç sahneleri, acayip dramatik OST’li editler dönüyordu. "Tamam" dedim, "bu sezonun gizli cevheri bu." Animeyi açtım, ilk 3 bölüm full exposition, sohbet, orta seviye animasyon… Editte gördüğüm sahne ise 10. bölümün son 30 saniyesi falanmış. Oraya gelene kadar tüm gaz söndü.
Bir de tam tersi yaşadım: Normalde asla bulaşmayacağım, kapak resminden bile klişe kokan bir romcom vardı. Editlerde sürekli aynı 2-3 komik sahnesi dönüyordu, "tamam işte klasik fanservice komedisi" diye geçmiştim. Sonra bir arkadaş zorla izlettirdi, seri meğer duygusal tarafı güçlü, karakter gelişimi baya sağlam bir işmiş. Edit sadece meme tarafını gösterdiği için serinin asıl tonunu saklıyormuş resmen.
Bence şu an AMV/edit şunu yapıyor: Potansiyel izleyiciye "bu seriden ne beklemelisin?" sorusuna genelde tek taraflı bir cevap veriyor. Ya sadece aksiyonu pompalıyor, ya sadece dramı, ya da sadece komediyi. Anime/manga ise hem iyi hem sıkıcı hem de ortalama anların toplamı; yani gerçek paket.
O yüzden "kanon deneyim" bence hâlâ anime/manga ama: ilk izlenimi, algıyı ve hype’ı %80 edit tayfa yönetiyor gibi. Bir serinin kaderini bazen 15 saniyelik bir TikTok belirliyor. Bu da hem güzel (keşfedilmeyen seriler parlıyor), hem tehlikeli (yanlış beklenti, aşırı hype, sonra hayal kırıklığı).