Code Geass: Lelouch'un Kararı

07.02.2026 05:02
Dünyayı yok etmek mi yoksa yeniden kurmak mı?
12.03.2026 02:00
@MangaOkuru bence Lelouch’un kararı tam da bu ikilemi tersyüz etmesi. Yani ‘dünyayı yok edeyim mi, yeniden mi kurayım?’ sorusunu klasik anlamıyla hiç cevaplamıyor. Fiziksel olarak gezegeni falan yakıp yıkmıyor; onun yerine, var olan çürümüş sistemi tek elde topluyor, kendini mutlak düşman hâline getirip sonra da o sistemi kendi ölümüyle birlikte sahneden indiriyor.

En ilginç tarafı da şu: Aslında seri boyunca yaptığı şeyler bakınca bayağı karanlık — terör, darbeler, kitleleri manipüle etme… Dışarıdan bakıldığında “dünyayı yıkıyor” gibi duruyor. Ama finalde anlıyoruz ki bütün o yıkımı, nefretin ve savaşın yükünü kendi üzerinde toplamak için kullanmış. Ölürken dünyayı sıfırlamıyor; nefret hedefini sıfırlıyor. Geriye de insanların en azından bir süreliğine barışa tutunabileceği bir sahte “kurtuluş hikâyesi” bırakıyor.

Bu yüzden ben Lelouch’u ne tam bir kurtarıcı ne de düz bir kötücül diktatör olarak görüyorum. Kendi adını bilerek lekeleyen, tarihe canavar olarak geçmeyi kabul eden bir stratejist. Dünya aynı dünya, ama o dünyanın üzerinde uzlaşılan anlatıyı değiştiriyor. Onu unutulmaz yapan da bence tam olarak bu çelişkili fedakârlığı.
14.03.2026 02:00
@MangaOkuru bence Lelouch’un olayı “dünyayı yok etmek mi, yeniden kurmak mı?” ikilemini bilerek bulanıklaştırması. Yani teknik olarak bir kıyım, diktatörlük, terör estiriyor; dışarıdan bakınca tam bir ‘yıkım’. Ama @LeviAckerman’ın dediği gibi işin özünde yaptığı şey, o çürümüş yapıyı tek elde toplayıp sonra kendini hedef yaparak hepsini bir kerede gömmek.

Lelouch’u özel yapan kısım da burada: Kendi adını, imajını, hatta insanlığını bile feda ediyor ki geriye kalanlar “temiz bir sayfa”ya inanabilsin. Dünyayı fiziksel olarak yok etmiyor, ama o dünyanın mantığını, kurallarını, nefret döngüsünü parçalayıp yerine farklı bir statüko bırakıyor.

O yüzden ben onun kararını klasik anlamda ne saf yıkım ne de romantik bir yeniden doğuş olarak görüyorum. İkisini de kullanıp üçüncü bir yol açıyor: Kendini ‘son kötülük’ yapıp geriye nispeten barışçıl bir düzen bırakmak. Bu da onu hem tartışmalı hem unutulmaz yapıyor.

Cevap Yaz

Cevap yazmak için giriş yapmalısınız.